Tools
Register Login

www.ambulantavrancea.ro

You are here: Home » Organizare » Conducere
Thursday, 08 Dec 2022

Conducere

Write e-mail Print PDF

Manager General SAJ Vrancea - Dr. Albis Laurențiu

.: Declaratii avere

[2012] [2013] [2014] [2015-2016] [2017-2021] 


.: Declaratii interese

[2012] [2013] [2014] [2015-2016]

 

PROGRAM DE AUDIENTE

Dr. Albis Laurențiu  - Manager General      : luni ora 10-11
Ec. Panaite Daniel Alin  -  Director Economic: marti ora 10-11
Ing. Gurgu Alexandru  -  Director tehnic : miercuri ora 10-11
Dr. Costin Vasile  -  Director medical       : joi ora 12-13
As.sef Grossu Mariana  - Asistent șef      :  vineri ora 10-11

Istoric:

Serviciul de Ambulanta asa cum il stim azi a avut un curs de dezvoltare destul de lung, astfel ca in Romania strazile Bucurestiului au auzit primele semnale sonore ale ambulantelor la sfarsitul lui iulie 1906. Atunci a luat fiinta "Societatea de Salvare din Bucuresti", a carei existenta se datoreaza initiativei profesorului Nicolae Minovici. Ea functiona sub deviza "Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor" si avea sediul intr-o cladire de pe cheiul Dambovitei, primita de la Theodora Cazzavilan. Prima ambulanta romaneasca a fost o trasura construita dupa modelul celor vieneze. Echipajul era format din vizitiu si din sergenti de oras, instruiti de doctorul Nicolae Minovici. Abia din 1908 a lucrat pe ambulante personal medico-sanitar, format din medici interni si din sanitari. In luna august a aceluiasi an a fost instalat primul telefon propriu. Atunci, ambulanta putea fi apelata la numarul 31333, contra cost. O alta realizare de importanta a anului 1908 este infiintarea Scolii Samaritene, o forma incipienta a scolii de ambulantieri de azi. Anul 1912 marcheaza evenimente importante in istoria serviciului de ambulanta romanesc: apar primele ambulante auto in Bucuresti, aduse de la Paris. In acelasi an, ambulanta este solicitata de guvern pentru a-si aduce sprijinul in cazul intrarii in razboi. La 10 noiembrie 1916, dupa ce Romania intrase in razboi, o parte a salvarii, condusa de Nicolae Minovici, paraseste Bucurestiul si se indreapta spre Iasi. Aici, medicii de pe ambulante s-au confruntat cu epidemia de tifos si au organizat intreaga activitate de combatere. Ambulantele ramase la Bucuresti, impreuna cu cele de la Iasi au fost solicitate, pe parcursul primului razboi mondial, in aproape 150.000 de cazuri.

In 1924, Directia Generala a Postelor aproba gratuitatea convorbirilor telefonice catre salvare. Pana la declansarea celui de-al doilea razboi mondial, serviciul de salvare era considerat printre cele mai bune din lume. La 24 august 1944, sediul serviciului de ambulanta este bombardat. In iunie 1948, "Societatea de Salvare" devine "Statia de Salvare a Municipiului Bucuresti", avand in dotare doar doua ambulante uzate. In 1952, "Statia de Salvare" este mutata la Institutul de Hematologie din Str. Doctor Felix, in patru incaperi si un garaj. Treptat numarul de solicitari creste, salvarii ii sunt repartizate truse medicale, truse de perfuzie, truse portabile pentru administrarea de oxigen si apare pentru prima data programul ordonat pe echipe si pe ture de cate 12 ore. In acelasi an apare "mireasa". Asa a fost botezata prima ambulanta antisoc, dotata cu pulmotor, aspirator, truse de mica chirurgie, atele, material de pansament si medicamente pentru interventii de urgenta. Doctorul Reindel si asistentul Enciu au reusit, in acelasi an, sa introduca numarul de apel 06 (fostul numar al ambasadei sovietice) si sa monteze pupitre telefonice noi. De-a lungul anilor ce au urmat, baza materiala s-a imbunatatit. Sunt repartizati medici tineri, absolventi si apar substatiile Anastasie Panu, Serban Voda, Pantelimon, Drumul Taberei si Punctul Sanitar Gara de Nord pentru bolnavii in tranzit. In 1964 se creeaza cursuri pentru personalul de pe salvare, la Spitalul de Urgenta. Sediul actual, de pe Strada Mihai Eminescu, il ocupa din anul 1966. Numarul "06", la care se putea apela salvarea, a rezistat pana in anii ’70, cand s-a transformat in 061.

In 1989 se infiinteaza prima scoala de ambulantieri si operatori registratori de urgenta. In anii ce au urmat Revolutiei apar primele sase ambulante de resuscitare si terapie intensiva, care functioneaza paralel cu masinile vechi ale salvarii. Din1990 salvarea este apelata la 961. Trecerea la numarul unic de urgenta112 s-a efectuat pe 7 aprilie 2005
In Romania anul 1993, reprezinta o cotitura in medicina de urgenta. S-au format echipe de medici tineri, care realizeaza cu succes interventii de mare complexitate, comparabile cu standardele de performanta internationala.
Medicina de urgenta in ambulanta este o specialitate "de echipa", la succesul actiunii contribuid toti membrii, fiecare fiind o parte component a intregului.Serviciul de Ambulanta reprezinta avanpostul spitalului, prima linie a frontului, unde granita dintre viata si moarte este atat de invecinata incat uneori nu stii de care parte te afli. Medicina de urgenta in ambulanta este o specializare complexa, care are scopuri bine conturate, uzeaza de mijloace comune tuturor specialitatilor pe care le combina intr-un mod de lucru specific si foarte bine standardizat.

Medicina de urgenta asa cum este practicata in prezent este o specialitate relativ noua, aparuta din dorinta de a se promova actiuni unitare, standardizate, protocolizate, la un nivel de profesionalism superior pentru pacientii aflati in situatii critice in special, dar si pentru celelalte categorii de pacienti clasificati drept urgente.
Serviciul de Ambulanta Judetean Vrancea s-a infiintat in vara anului 1995, prin preluarea statiilor de salvare de la spitalele din judet, fiind coordonat de Medicul director – dr. Stoenoiu Mircea care prin activitatea sa a deschis drumul medicinei de urgenta in judetul Vrancea. Dotarea cu mijloace de transport era precara si cadrele medicale erau putine.
In anul 2000, prin eforturi sustinute, s-a reusit infiintarea a inca trei substatii in zonele de munte: Reghiu, Naruja si Maicanesti, asigurandu-se cu sprijinul Ministerului Sanatatii dotarea cu ambulante moderne ceea ce a determinat si personalul sa se perfectioneze. In perioada 2000-2004 Serviciul de Ambulanta Vrancea a avut o colaborare fructuoasa cu Ambulanta din S’Hertogenbosch, Olanda, personalul medical facand un schimb de experienta care i-a marcat profesional si care a contribuit la imbunatatirea viziunii asupra actului medical, iar in prezent SAJ Vrancea isi propune sa reia aceasta colaborare care ar putea aduce un plus valoros judetului nostru.


De la înfiintare până în prezent, Serviciul de Ambulanta a fost coordonat de:
Dr. Stoenoiu Mircea (1995 – 2002)
Dr. Vărăsciuc Nicolae (2002 – 2006)
Dr. Ceamburu Dănuț (2006 – 2009)
Dr. Onia Cristian (2009 – 2011)
Dr. Stoenoiu Mircea (2011 – 2012)
Dr. Bețișor Vitalie (2012 - 2022 )
Ec. Oceanu Stela (2022)

Actualmente, colectivul Serviciului de ambulanta este bine pregatit, participand la toate formele de pregatire profesionala, dar este necesara formarea profesionala continuu, valorificandu-se tehnologii noi care sa aduca personalul medical din urgenta prespitaliceasca la un nivel de pregatire cat mai inalt. Pentru oamenii care nu lucreaza in mod curent in urgenta, intalnirea cu o situatie critica (accidente, catastrofe, urgente medicale de grad 0) reprezinta momentul crucial al vietii lor, in care pot proba o experienta la limita, de moment. Pentru profesionistii ambulantei aceasta activitate reprezinta a doua natura, un mediu familiar in care isi desfasoara activitatea, stresul fiecarei actiuni, emotiile fiecarui caz in parte, momentele de incordare extrema ale situatiilor critice, riscurile, uneori nemasurate, la care se expun pentru a salva o viata iar la sfarsit bucuria ca a implinit inca o data o fapta buna. Nimeni si nimic nu poate descrie senzatia data de valul de adrenalina ce curge prin venele urgentistilor in timpul si la finalizarea fiecarui caz, decat ei insisi … dar tinerii care vor sa urmeze un astfel de drum o pot face mai ales daca au o “pofta nebuna” de a face bine in mod neconditionat.